9 Nisan 2015 Perşembe

SEBZELERİN VÜCUDUMUZA FAYDALARI



                                                    DOMATESİN FAYDALARI
              Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50'sinden fazla olduğunu bildiriyor.

 
            Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, üre miktarını düşürdüğünü, vücudu gençleştirdiğini belirterek, kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve şekerliler için çok faydalı olduğunu ifade ediyor.

            Domatesin, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı attığını, vücutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor. Uzmanlar, kansere tutulmamak için domatesin iyi bir sebze olduğunu bildiriyor.

             Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını vurgulayan uzmanlar, kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirdiğini ve pekliği giderdiğini belirtiyor

             Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50'sinden fazla olduğunu bildiriyor.

              Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını vurgulayan uzmanlar, kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirdiğini ve pekliği giderdiğini belirtiyor

                                          SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

               Yukarıda görülen ve bazıları gerçekten önemli olan besin değerlerinin yanı sıra;

               Domates, zengin oranlardaki A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle, kansere yakalanma rizikosunu azaltır: Bu bağlamda, başta meme ve prostat kanserlerini sayabiliriz.

              Aynı nedenle domates, kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini de azaltmaktadır.

              İçerdiği flavon bileşikleri ve lisopen adlı maddeyle sağlığımızı koruyucu bazı etkiler yapar: Yapılan bazı araştırmalar, domatesin akut apandisiti önlediğini ortaya koymuştur.

             Sağlığımıza pek yararlı bu etkilerinden yararlanılmak üzere domates, günlük diyetimize katılması ve bol bol tüketilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

                                                    Domatesin Diğer Faydaları

                Vitamin ve Mineral Desteği: Vücudumuz için gerekli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan domates C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir ve fosfor minerallerini içerir.

              Yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır. Domatesin içinde oldukça zengin bulunan C vitamini, E vitamini ve potasyum ve çok az tuz sayesinde kan basıncını ayarlayabilmektedir.

            Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

             Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Felç ve katarakt riskini azaltır.

             Kalbi hastalıklara karşı koruyan likopen maddesi domatesin %85'inde bulunur. Likopen aynı zamanda sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu yönde etkiler.

             Hazmı kolay olan domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.

             Yüksek oranda bulunan C vitamini sayesinde nezle ve gribe karşıda koruma sağlar.

            Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir.
            Romatizma ve nikriste faydalıdır
            Damar sertliğini giderir.
            Nasırların sökülmesine yardımcı olur ve çıbanların olgunlaşmasını sağlar.
           Arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.

           İsilik ve mayasıla iyi gelir.

           Midesi zayıf ve böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar mutlaka domates suyu içmeliler.

 

 

                                                 SALATALIĞIN FAYDALARI



 
                 Çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. İçerdiği B vitamini sayesinde duygusal ve zihinsel sağlığı korumaya yardım eder.

              Salatalığın yüzde 95 i sudur. Bu yüzden vücuttaki toksinlerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar.
            Kansere karşı mücadelede yardım eder. Özellikle meme kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, rahim kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.



             Ağız kokusunu hafifletir. Ağır şekilde ağız kokusuna sebep olacak yiyecekler yedikten sonra bir dilim salatalık ağzınıza alın damağınıza yapıştırın ve 30 saniye kadar bekleyin. Daha sonra ağız kokusunun geçtiğini fark edeceksiniz. Çünkü salatalık ağız kokusu neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.

           Vücudu nemlendirir ve günlük vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar.

           Özellikle B vitamini içerdiği için deri, göz, ağız, saç ve karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.

           Kıkırdak ve kemik yapısına korur.

          Cilde doğal bir parlaklık verir.

         Gözlerdeki koyu halkalara, gözlerin şişmesine karşı kullanılabilir.

         Yüksek tansiyon yani hipertansiyona karşı fayda sağlar.

          İdrar söktürücü özelliği vardır.
         Salatalık Yüksek oranda C vitamini, potasyum ve magnezyum içerir.



         Hıyar kabızlık sorununu çözmeye yardım eder.
        Kan basıncını düzenler.


        Lif açısından oldukça zengindir.



        Vücut ısısını dengede tutar.

      Sindirim sistemine katkı sağlayarak hazımsızlığı önler.

       İyi bir karbonhidrat kaynağıdır ve yüksek oranda folik asit içerir.

       Bahçenizde bulunan bitkileri salyangozlar ve benzeri zararlılar mahvediyorsa küçük bir kasenin içine birkaç dilim salatalık yerleştirin. Bahçeye bu kaseyi koyun. Zamanla zararlıların bitkilerden uzak durduğunu fark edeceksiniz.

        Salatalığı aynaları ovmak için de kullanabilirsiniz. Güzel kokmalarına ve temizlenmelerine sebep olacaktır.

       Selülitlerden kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Selülit olan bölgeleri birkaç dilim salatalık ile yer çekimine karşı şekilde ovabilirsiniz. Bu şekilde daha sıkı ve selülitsiz bir görünüme kavuşabilirsiniz.

        Ayakkabılarınızı parlatmak için de bu şifalı bitkiyi kullanabilirsiniz. Ayakkabılarınız salatalık ile ovulunca güzel ve parlak bir görünüm sağlayacaktır.

       Musluk ve lavaboları da salatalık dilimi ile ovabilirsiniz. Temizlik ve parlaklık sağlayacaktır.

       Karaciğer, böbrekler ve safra kesesi için de iyi bir toniktir.

       Saç ve tırnak yapısını kuvvetlendirir.

       Mesane iltihabı için kullanılabilir.

        Salatalık derideki yağ tabakasını ortadan kaldırır.

 

                                                       FAYDALARI

 

        Kanı temizler,

        Karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür,

       Son derece az kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmez sebzesidir,
      Gerek kahvaltıda gerekse diğer öğünlerde hepimizin severek yediği salatalık, sıcak yaz günlerinde yapılan soğuk cacığı ile mükemmel bir ferahlatıcıdır,



     Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basura iyi gelir,

     Harareti keser. Sinirleri yatıştırır,

     Yorgunluğu giderir,

      Romatizma ağrılarını hafifletir. Uykusuzluğa iyi gelir,

     Kolesterolü düşüren salatalık kalp ve damar hastalıklarına vücudu korur,

      Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır,

      Böbrek hastalıkları ile bağırsak iltihabı ve gut hastalığında faydalıdır,

      Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,

       Salatalık, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı atar,

       Et yemeklerinin verdiği susuzluğu keser,

       Düzenli olarak yenen rendelenmiş, bal ilave edilmiş salatalık sarılığa iyi gelir,

       Diş ve diş eti hastalıklarına karşı salatalık suyu önerilmektedir,

      Salatalıkta bulunan yüksek sülfür miktarı sayesinde saçların uzamasına yardımcı olur,

      Mineralli yapısı cildin ve tırnakların bakımı için müthiş bir kaynaktır.

      Salatalık; taze olarak, haşlanarak ya da turşusu yenir. Kabuğuyla yenildiğinde besin değerleri korunmuş olur.



 

                                        YEŞİL VE SİVRİ BİBERİN FAYDALARI
                Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;



                Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.

              C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur.

              Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir.

             Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir.

            Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.

            Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar.

            C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi sofralarınızdan eksik etmeyin” diyor Diyetisyen Seçil Kenar ve yeşil biberin faydalarını anlatıyor.

          Ülkemizde dolmalık, sivri ve çarliston olarak yetişen yeşil biberi yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanmak gerekiyor. Yeşil biberin içerisinde bol miktarda C vitamini, beta karoten, A, P, K, B1, B2 ve E vitamini mevcut. A, E ve C vitaminleri içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğu için sağlığımız üzerine çok olumlu etkileri var.

          İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır.

          Kansere karşı etkilidir.

          Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

          İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.

         İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır.

         İçeriğinde yoğun lif bulunduğu için kabızlığı azaltır.

         Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.

         İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.

 


 



 

 

 


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder