DOMATESİN FAYDALARI
Bol ve çeşitli
vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok
yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum
verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen
günlük miktarın yüzde 50'sinden fazla olduğunu bildiriyor.
Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı
durulttuğunu, üre miktarını düşürdüğünü, vücudu gençleştirdiğini belirterek,
kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve şekerliler için çok faydalı olduğunu
ifade ediyor.
Domatesin, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü
ifade eden uzmanlar, vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek
idrarla dışarı attığını, vücutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor.
Uzmanlar, kansere tutulmamak için domatesin iyi bir sebze olduğunu bildiriyor.
Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum
kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek
kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini
ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı
yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını
vurgulayan uzmanlar, kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirdiğini
ve pekliği giderdiğini belirtiyor
Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik
asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt,
fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C
vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50'sinden fazla olduğunu
bildiriyor.
Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum
kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek
kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini
ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı
yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını
vurgulayan uzmanlar, kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirdiğini
ve pekliği giderdiğini belirtiyor
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen ve bazıları gerçekten önemli olan besin
değerlerinin yanı sıra;
Domates, zengin
oranlardaki A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle, kansere yakalanma
rizikosunu azaltır: Bu bağlamda, başta meme ve prostat kanserlerini
sayabiliriz.
Aynı nedenle domates,
kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma
tehlikesini de azaltmaktadır.
İçerdiği flavon
bileşikleri ve lisopen adlı maddeyle sağlığımızı koruyucu bazı etkiler yapar:
Yapılan bazı araştırmalar, domatesin akut apandisiti önlediğini ortaya
koymuştur.
Sağlığımıza pek yararlı bu etkilerinden yararlanılmak üzere
domates, günlük diyetimize katılması ve bol bol tüketilmesi uzmanlarca
öğütlenmektedir.
Domatesin Diğer Faydaları
Vitamin ve Mineral Desteği: Vücudumuz için gerekli vitamin
ve mineraller bakımından oldukça zengin olan domates C, A, E, K, B1, B2, B3,
B5, B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir ve fosfor
minerallerini içerir.
Yüksek kan basıncını düşürmede oldukça faydalıdır. Domatesin
içinde oldukça zengin bulunan C vitamini, E vitamini ve potasyum ve çok az tuz
sayesinde kan basıncını ayarlayabilmektedir.
Safra ve böbrek
taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Kanser ve kalp
hastalıklarına karşı koruma sağlar. Felç ve katarakt riskini azaltır.
Kalbi hastalıklara
karşı koruyan likopen maddesi domatesin %85'inde bulunur. Likopen aynı zamanda
sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu yönde etkiler.
Hazmı kolay olan
domates özellikle nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
Yüksek oranda bulunan
C vitamini sayesinde nezle ve gribe karşıda koruma sağlar.
Mide ve bağırsakların
düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir.
Romatizma ve nikriste faydalıdır
Damar sertliğini giderir.
Romatizma ve nikriste faydalıdır
Damar sertliğini giderir.
Nasırların
sökülmesine yardımcı olur ve çıbanların olgunlaşmasını sağlar.
Arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.
Arı sokmalarına ve yanık tedavilerine destek olur.
İsilik ve mayasıla iyi gelir.
Midesi zayıf ve
böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar mutlaka domates suyu içmeliler.
SALATALIĞIN FAYDALARI
Çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. İçerdiği B vitamini
sayesinde duygusal ve zihinsel sağlığı korumaya yardım eder.
Salatalığın yüzde 95 i sudur. Bu yüzden vücuttaki
toksinlerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar.
Kansere karşı mücadelede yardım eder. Özellikle meme
kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, rahim kanseri ve kolon kanseri
gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
Ağız kokusunu hafifletir. Ağır şekilde ağız kokusuna sebep
olacak yiyecekler yedikten sonra bir dilim salatalık ağzınıza alın damağınıza
yapıştırın ve 30 saniye kadar bekleyin. Daha sonra ağız kokusunun geçtiğini
fark edeceksiniz. Çünkü salatalık ağız kokusu neden olan bakterilerin ölmesini
sağlar.
Vücudu nemlendirir ve günlük vitamini ihtiyacının büyük
bir bölümünü karşılar.
Özellikle B vitamini içerdiği için deri, göz, ağız, saç ve
karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kıkırdak ve kemik yapısına korur.
Cilde doğal bir parlaklık verir.
Gözlerdeki koyu halkalara, gözlerin şişmesine karşı
kullanılabilir.
Yüksek tansiyon yani hipertansiyona karşı fayda sağlar.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Salatalık Yüksek oranda C vitamini, potasyum ve magnezyum
içerir.
Hıyar kabızlık sorununu çözmeye yardım eder.
Kan basıncını düzenler.Lif açısından oldukça zengindir.
Vücut ısısını dengede tutar.
Sindirim sistemine katkı sağlayarak hazımsızlığı önler.
İyi bir karbonhidrat kaynağıdır ve yüksek oranda folik
asit içerir.
Bahçenizde bulunan bitkileri salyangozlar ve benzeri
zararlılar mahvediyorsa küçük bir kasenin içine birkaç dilim salatalık
yerleştirin. Bahçeye bu kaseyi koyun. Zamanla zararlıların bitkilerden uzak
durduğunu fark edeceksiniz.
Salatalığı aynaları ovmak için de kullanabilirsiniz.
Güzel kokmalarına ve temizlenmelerine sebep olacaktır.
Selülitlerden kurtulmak için de kullanabilirsiniz.
Selülit olan bölgeleri birkaç dilim salatalık ile yer çekimine karşı şekilde
ovabilirsiniz. Bu şekilde daha sıkı ve selülitsiz bir görünüme
kavuşabilirsiniz.
Ayakkabılarınızı parlatmak için de bu şifalı bitkiyi
kullanabilirsiniz. Ayakkabılarınız salatalık ile ovulunca güzel ve parlak bir
görünüm sağlayacaktır.
Musluk ve lavaboları da salatalık dilimi ile ovabilirsiniz.
Temizlik ve parlaklık sağlayacaktır.
Karaciğer, böbrekler ve safra kesesi için de iyi bir
toniktir.
Saç ve tırnak yapısını kuvvetlendirir.
Mesane iltihabı için kullanılabilir.
Salatalık derideki yağ tabakasını ortadan kaldırır.
FAYDALARI
Kanı temizler,
Karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür,
Son derece az kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmez
sebzesidir,
Gerek kahvaltıda gerekse diğer öğünlerde hepimizin severek
yediği salatalık, sıcak yaz günlerinde yapılan soğuk cacığı ile mükemmel bir
ferahlatıcıdır,
Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basura iyi
gelir,
Harareti keser. Sinirleri yatıştırır,
Yorgunluğu giderir,
Romatizma ağrılarını hafifletir. Uykusuzluğa iyi gelir,
Kolesterolü düşüren salatalık kalp ve damar hastalıklarına
vücudu korur,
Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır,
Böbrek hastalıkları ile bağırsak iltihabı ve gut
hastalığında faydalıdır,
Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,
Salatalık, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat
tuzlarını eritip dışarı atar,
Et yemeklerinin verdiği susuzluğu keser,
Düzenli olarak yenen rendelenmiş, bal ilave edilmiş
salatalık sarılığa iyi gelir,
Diş ve diş eti
hastalıklarına karşı salatalık suyu önerilmektedir,
Salatalıkta bulunan yüksek sülfür miktarı sayesinde
saçların uzamasına yardımcı olur,
Mineralli yapısı cildin ve tırnakların bakımı için müthiş
bir kaynaktır.
Salatalık; taze olarak, haşlanarak ya da turşusu yenir.
Kabuğuyla yenildiğinde besin değerleri korunmuş olur.
YEŞİL VE SİVRİ BİBERİN FAYDALARI
Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin
değerlerinin yanı sıra;
Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle
bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu
azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.
C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin
hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici
olur.
Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe
(kabızlığa) iyi gelir.
Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam
söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir;
solunum zorluklarını giderir.
Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı
geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar.
Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını
artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrarı artırır, tüm bedeni uyana
olurlar.
C vitamini içeriği ile iyi bir antioksidan besin olan ayrıca
yüksek miktarda lif içeriği ile de çok sağlıklı olan yeşil biberi
sofralarınızdan eksik etmeyin” diyor Diyetisyen Seçil Kenar ve yeşil biberin
faydalarını anlatıyor.
Ülkemizde dolmalık, sivri ve çarliston olarak yetişen yeşil
biberi yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanmak gerekiyor. Yeşil biberin
içerisinde bol miktarda C vitamini, beta karoten, A, P, K, B1, B2 ve E vitamini
mevcut. A, E ve C vitaminleri içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir
sebze olduğu için sağlığımız üzerine çok olumlu etkileri var.
İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı
geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde
yardımcıdır.
Kansere karşı etkilidir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı
için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve
damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.
İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır.
İçeriğinde yoğun lif bulunduğu için kabızlığı azaltır.
Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere
tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır.
İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok
faydalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder