VİTAMİN NEDİR
Besinlerde az
miktarda bulunan, vücutta yapılmayan, yağda ve suda eriyebilme özelliği
bulunan, eksikliği çeşitli hastalıklara yol açan Maddelere verilen genel ad.
Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada
bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun Sağlıklı gelişimi, sindirim
fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça
gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da
sağlarlar.
Vitaminler vücutta "yakılmaz", yani vitaminlerden
doğrudan enerji ( kalori ) alınmaz. Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın
kan dolaşımında sürekli mevcut olmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin
fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise
yağ dokusunda depolanır. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı
dozu zararlı olabilir.
Özellikle vitamin A ve D'nin tüketiminde dikkatli olmak
gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az miktarda depolanır. Bazı vitaminler ise
büyük ölçüde karaciğerde depolanır. Örneğin karaciğerde depolanan A Vitamini
hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 Ay kadar yetebilir ve karaciğerin D
vitamini deposu dışarıdan hiç D vitamini almayan bir kişi için genellikle 2-4
ay kadar yeterlidir.
Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı nispeten
düşüktür. Bu, özellikle B vitaminlerinin birçoğu için geçerlidir. B kompleks
vitaminleri eksik alan bir kişide bu eksikliğin belirtileri bazen birkaç günde
ortaya çıkar. B12 vitamini bunun dışındadır, çünkü B12'nin karaciğerdeki deposu
kişiye bir yıl veya daha uzun süre yetebilir. Suda çözünen bir başka vitamin
olan C vitamininin yokluğu birkaç haftada belirtilerin ortaya çıkmasına yol
açabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt hastalığı ise 20-30
hafta içinde ölümle sonuçlanabilir.
Yağda Eriyen Vitaminler
A, D, E ve K
vitaminleridir .
Suda Eriyen Vitaminler
B grubu vitaminler ile C vitaminidir .
Vitaminlerin önemi - Yararları - Nerelerde - Nelerde
Bulunurlar
A vitamini
A vitamini en çok balık, yumurta, tereyağı ve sarı renkli
meyvelerde bulunur. Kilo alamama, boy kısalığı, gözün parlaklığını yitirerek
aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması, kuru ve pullanmış deri, halk
arasında tavuk karası diye adlandırılan
gece körlüğü görülür.
A vitamini eksikliğinde gözde gece körlüğü gibi önemli
bozukluklar ortaya çıkar. Deride kuruma ve döküntü görülür. A vitamini büyüme,
kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar
Enfeksiyonlara karşı
direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için
gereklidir.
Cildin tırnakların ve
saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır .
A Vitaminin Bulunduğu gıdalar
Balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, peynir, domates,
havuç, çilek ve yeşil sebzeler A vitaminince zengindir.
Kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, Kereviz ,
Marul, portakal, Erik, domateste bulunur.
D vitamini
D vitamini hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır.
Balık, peynir, süt, tereyağı ve yumurta sarısında bulunur. Eksikliği çocuklarda
raşitizme neden olur. Kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler.
Huzursuzluk, baş terlemesi, kaşıntı, uyku bozuklukları, ileriki aşamalarda kas
güçsüzlüğü ,kafatasında yumuşama, büyümüş bıngıldak, kafatası büyüklüğü , diş
problemleri görülmektedir.
D vitaminin ön maddesi besinlerle vücuda alınır.
Bu ön maddeler güneş ışınları ile D vitaminini oluşturur. D vitaminini balık
yağıyla doğrudan alabiliriz. D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilmesini ve
kemiklerde depo edilmesini sağlar. Balık, karaciğer, süt ve süt ürünleri,
tereyağı, yumurta D vitamini bakımından zengindir.
İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur,
kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar .
D vitaminin bulunduğu besinler
D vitaminin bulunduğu besinler
Balık yağı, balık,
yumurta, tereyağı, karaciğer, et, sebzeler, güneşte bulunur.
E vitamini
E vitamini antioksidan etkiye sahiptir, yara iyileştirmesini
hızlandırır, damar sağlığını korur ve metabolik hızın arttığı okul ve ergenlik
çağında vücudu zararlı maddelerden temizleyici özelliği vardır. Eksikliğinde
anemi, ödem görülebilir. Tahıl ürünleri, balık, balık yağı, kuruyemişler,
yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
E vitamini: Günlük yiyeceklerde çokça bulunduğundan
eksikliği fazla görülmez. Deri sağlığını korur. E vitamini yeşil yapraklı
sebzeler, karaciğer, tahıllar, et, süt ve bitkisel yağlarda bolca bulunur.
Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini
yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha
uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
E Vitaminin bulunduğu yiyecekler
Buğday, tohumlu
besinler , soya fasulyesi yağı , Arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz,
maydanoz, ıspanak, Lahana, mısır yağı, mısır, yulafta ,
K vitamini
K vitamini kanda pıhtılaşma için gerekli olan yeşil yapraklı
sebzelerde bulunur. Normalde bağırsaklardaki bakteriler tarafından yapılır.
Pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde dişeti
kanamaları görülebilir.
K vitamini: K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli rol
oynar. Karaciğer, balık, baklagiller, yeşil sebzeler, şeftali ve muzda bolca
bulunur.
Karaciğere gelen K
vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında rol alır. K vitamini
takviyesi yalnızca kanamalı hastalarda verilir.
K vitaminin bulunduğu yiyecekler
ıspanak, kabak, marul, yeşil Domates, yeşil biber, inek sütü
, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, Pirinç, karaciğer, mısır, muz,
şeftali, çilek
B vitamini: Tahıl, yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et
ve sebzelerin çoğunda B vitamini bulunur. Protein, karbonhidrat ve yağların
vücutta kullanımı ile ilgili görev yapar. Et, süt, süt ürünleri, tahıllı
yiyecekler, taze sebzeler B vitamini yönünden zengin besinlerdir.
B1 vitamini
B1 sebzelerde, tahıllarda, baklagillerde, meyvelerde bulunur.
Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi ve hızlı metabolizma için B1
vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes
almada zorluk, kalp çarpıntısı, morarma, kalp yetmezliği, merkezi sinir sistemi
bozuklukları, kalp yetmezliği, ses kaybı, beriberi hastalığı görülebilir.
Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için gereklidir. Yetersizliğinde
iştahsızlık, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması görülür.
Buğday, kepek, bira mayası, taze sebze meyve, koyun eti,
sığır eti, balık eti, yumurta, süt ,
B2 vitamini
B2 sakatatlarda, süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde
bulunur. Eksikliği görme bozukluklarına, dudak kenarlarında çatlaklara, deri ve
mukoza hastalıklarına yol açar.
Eksikliğinde dilde
kızarma, yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş, çatlaklar,
gözlerde kaşıntı, yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, çocuklarda
büyüme yavaşlaması, kilo kaybı, sindirim sorunları oluşur .
Karaciğer, böbrek, Buğday unu, patates, et, süt, yumurta,
peynir, kepek, yeşil sebzeler, havuç, fındık, yer fıstığı, Mercimek ,
B3 vitamini
B3 vitamini Yetersiz beslenme sonucu deriyi sinir sistemini
tutan pellegra adlı hastalık ortaya çıkar. Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri
için gereklidir. Midede sindirimin temel taşları olan asitlerin üretimini sağlar.
Bira mayası, kepek,
yer fıstığı, sakatat, kırmızı et, balık, buğday, baklagiller, un, yumurta, süt,
limon, kabak, incir, portakal, hurma
B5 Vitamini
B5 vitamini Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz.
Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde
düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur .
Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, Ekmek, sebzeler,
B6 vitamini
B6 eksikliğinde dilde şişme, göz, ağız ve burun çevresinde
yağlanma görülür. Tahıllar, yumurta, et ve ciğer yoğun olarak B6 içerir.
Sinir sistemi ve
hormonların çalışmasını düzenler. Vücudun savunmasında Antikor ve Akyuvar
oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısı, Kansızlık, ciltte
kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adale zayıflığı ve krampları oluşur .
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek,
sebzeler ,
B11 vitamini
B11 vitamini Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının
oluşumunda aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile
büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de
gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş
ağrısı, unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .
Karaciğer, böbrek,
kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal, muz
B12 vitamini
B12 eksikliği sinir hücrelerini kaplayan beyaz bir madde
olan miyelin kaybına neden olarak sinir sistemi sorunlarına ve anemiye yol
açar. Et, balık, deniz ürünleri ve yumurtada bulunan bu vitamini süt ve süt
ürünleri de az miktarda içerir.
Besinlerle veya
sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir.
Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, Depresyon,
adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma,
karıncalanma, yanma şikayetleri oluşur .
Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, süt,
peynir, yumurta ,
C vitamini
C vitamini turunçgiller, kuşburnu, brokoli, domates, biber,
karnabahar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur, dokular
için kolajen üretimini sağlar.
C vitamini: Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudun
mikroplara karşı dirençli olmasında etkilidir. Portakal, mandalina, maydanoz,
çilek, kuşburnu, lahana ve domates C vitaminince zengin besinlere örnek olarak
verebiliriz.
Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve bazı hayvanlar
bu vitamini üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 Saat içersinde
kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Yaraların iyileşmesini, damarların
sağlıklı olmalarını sağlar. Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır.
Histamin yapımını azaltarak alerjik olayların şiddetini düşürür. Eksikliğinde
diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.
Siyah üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz, yeşil biber,
maydanoz, brokoli, havuç, soğan, bezelye ,
VİTAMİNLERİN GÖREVLERİ
Vitaminler vücutta pek çok fizyolojik olayın sürdürülmesi
için gereklidir. Pek çok enzim reaksiyonunda koenzim ya da kofaktör gibi rol
alırlar. Bunun dışında antioksidan etkileri vardır. Bazı vitaminler de hormon
olarak etki ederler.
Vitaminler ve görevleri
A Normal görme ve karanlığa adaptasyonda, sağlıklı cilt,
saç, diş ve diş etlerinde önemlidir.
D Kuvvetli diş ve kemikler için. Eksikliğinde kemik
deformasyonu görülür.
E Güçlü antioksidan özelliği ile hücre yıpranmasını ve
yaşlanmayı yavaşlatır. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
B1 (Tiamin) Kalp, sinir sistemi ve kasların normal
fonksiyonu için gereklidir. Eksikliğinde sindirim bozuklukları, aşırı
hassasiyet (iritabilite), iştahsızlık gibi bozukluklar olabilir.
B2 Sağlıklı cilt ve iyi görme için gereklidir. Eksikliğinde
vücut direnci düşer, dudak çatlaklıkları, ağızda yaralar, egzama gibi cilt
bozuklukları görülür.
NIASIN Merkezi sinir sistemini destekler. Eksikliğinde
çeşitli sinirsel hastalıklar ve deri hastalıkları olabilir.
B5 (Pantotenik asit) Sinir sistemi, deri ve saç sağlığı için
gereklidir.
B6 (piridoksin) Sinir siteminin düzenli çalışmasına
yardımcıdır. Hormonların fonksiyonlarında rolü vardır.Eksikliğinde gelişme
geriliği, cilt bozuklukları, sinirsel bozukluklar görülür.
B12 Kırmızı kan hücrelerin ve kemik iliğinin oluşumu ile
sinir sisteminin normal fonksiyonları devam ettirmeleri için gereklidir.
Eksikliğinde kansızlık, yorgunluk ortaya çıkabilir.
FOLIK ASIT Hücrenin yapı taşlarının, kırmızı kan hücrelerinin, sinir dokularının oluşumunda etkilidir. Gebelikte görülen kansızlığın en büyük sebebi folik asit eksikliğidir. Folik asit ihtiyacı bebek gelişimine bağlı olarak yaklaşık 3 kat artar. Eksikliğinde kansızlık, hamilelikte bebeklerde gelişim bozuklukları söz konusudur
C Bağışıklık sistemini destekler. Kemiklerin, dişlerin, kan
damarlarının sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Eksikliğinde vücut direncinin
azalması, diş eti kanaması ve skorbüt oluşur.
Hangi Vitamin Hangi Besinde Bulunur?
Kiraz: B1, B2, A, C
vitaminleri ve malik asit.
Hindistan cevizi: A,
C vitaminleri.
Kestane: A, B, C
vitaminleri.
Lahana: A, B1, B2,
B6, C, E, K, P vitaminleri.
Bakla: A, B1, B2, C,
E, K vitaminleri
İncir: A, B vitaminleri
Çilek: A, B1, B2 C
vitaminleri
Mısır: A, B1, B2, E,
K vitaminleri.
Ağaç çileği: A, B,
vitaminleri.
Limon: B1, C, P
vitaminleri
Mandalina: A, B, C
vitaminleri
Kayısı: C vitamini
Ananas: A, B1, B2, C
vitaminleri
Badem: B1, B2
vitaminleri
Elma:A, B1, B2, C
vitaminleri
Nar: B1, C
vitaminleri
Kavun: A, B1, B2, C
vitaminleri
Arpa: B vitamini.
Patates: A, B1, C
vitaminleri
Şeftali: A vitamini
Domates:v A, B1, B2,
C vitaminleri
Maydanoz: A, C, K
vitaminleri
Erik: A, B1, B2, C
vitaminleri
Frenküzümü: C
vitamini ve malik asit.
Kereviz: A, B1, B2,
C, K vitaminleri
Ispanak: B1, B2, C, P, K vitaminleri
Üzüm: A, C
vitaminleri
Enginar: C vitamini
Su teresi: A, C, D
vitaminleri
Havuç: B, C, D, E
vitaminleri
Semizotu: C vitamini
Roka: C vitamini
Ayva: C vitamini
Mercimek: Tüm B
vitaminleri
Ayı üzümü: A, C
vitaminleri
Avakado: A, D, e
vitaminleri
Pazı: A, C
vitaminleri
Biber: C (çok
miktarda), B, B2, E vitaminleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder